Предстоящи изложения

Дата: 23 Ное 2017

ХАЙМТЕКСТИЛ  2018

Хаймтекстил е международен търговски панаир за домашен текстил, подови настилки и вътрешен дизайн, който се провежда в началото на януари във Франкфурт, Германия. Там над 65 000 посетители от различни страни имат възможност да се докоснат до най-новите тенденции в интериорния дизайн и текстил, които се представят подробно в „Тематичния парк” (Theme Park). С определянето на новите тенденции всяка година бива натоварен екип от експерти и тренд специялисти, които се срещат няколко месеца преди изложението, за да обсъдят и обменят своите идеи, прогнози за следващата година, един от които е Franklin Till, поел водеща роля в реализацията на книгата “Theme Park”. Тя помага на посетителите да се ориентират и запознаят с новите модни тенденции.

За 2018/2019 година „Урбанизация” е една от ключовите думи, изиграли водеща роля в определянето на модните тенденции, защото днес в по-голяма си част хората живеят в градове. Хаймтекстил 2018 дава възможност всеки от нас да открие как „градският живот” влияе върху модата, дизайна и интериора в къщи или на работното място. Тази година водещите тенденции са разделени на 5 части, в зависимост от начина ни на живот:

ОТПУСНЕТЕ / ПРЕЗАРЕДЕТЕ (The Flexible Space)

Цветът може да повлияе на настроението и емоциите ни. Цветът може да се активизира или да се успокои, да се отпусне или да стимулира, дори да се гневи или да покори – противно на общоприетото вярване, е доказано, че синята светлина може да се активизира и червената светлина да се успокои. От ombrés до тонални градиенти, различни нюанси на червено или синьо се прилагат както за твърди, така и за меки материали, както и за пространства, за създаване на всеобхватна, енергийно - въздействаща среда. Релаксацията / презареждането е       трансформативен дизайн, който използва силата на цвета, за да донесе енергийния баланс на прекалено стимулирания, урбанизиран начин на живот. Това се материализира като цялостно потапяне в цвят - стените, подовете, мебелите и  колоните са наситени с единични нюанси в множество тонове в червените и                                                      сините спектри.

МЕКА МИНИМАЛНА (Soft Minimal)

В ерата на засилена урбанизация и недостиг на пространство, хората приспособяват своя начин на живот и личните изрази на идентичност в по-малки домове. Липсва ненужна декорация, продуктите се състоят от интелигентни комбинации от материали, които допълват тяхната функционалност. Soft Minimal се фокусира върху интериори и продукти, които предлагат красиво проектирани, елегантни решения, имащи за цел да бъдат използвани за цял живот, вместо да се изхвърлят или заменят на сезонен принцип.

ПЕРФЕКТНИТЕ НЕСЪВЪРШЕНСТВА (Perfect Imperfection)

Връщането към занаятчийството и ръчното изработване дава усещане за идеално несъвършена посока на дизайна. В реакция на пренасищането на масово произвежданите стоки, съживяването на древните техники на занаятите придава разяснение и значение на обектите. Материалите и продуктите носят белезите на тяхното изработване, обхващащи видими четки, шевове и рамки, поетична документация за тяхното създаване. Тази тенденция е едно въплъщение на древната японска философия на wabi-sabi (приемане на несъвършенството).

АДАПТИРАНЕ + СГЛОБЯВАНЕ(Adapt+Assemble)

Предназначена за номадски живот, бърза адаптацията и сглобяемост на дизайна, т.е. обзавеждането, продуктите да се ‘‘движат’’, сглобяват и демонтират без шумове или сложни техники. Набляга се на модулните конструкции, състоящи се от геометрични, линейни взаимозаменяеми форми, които могат да бъдат опаковани за пътуване. Проектите са лишени от всякакви ненужни процъфтявания или сложни детайли, а текстилните техники се опростяват до шиене и свързване, като всичко се възпроизвежда за намалена вътрешна функционалност.

ГРАДСКИ ОАЗИС (Urban Oasis)

Продължава да съществува връзката с природния свят, но все повече сме насочени към градски и дигитален начин на живот. Дори краткото  време, прекарано близо до природата, може да доведе до подобрено чувство за благосъстояние, поради което дизайнерите все повече отговарят на ‘‘природния дефицит’’. Те превръщат интериора в зелени оазиси, спокойни убежища далеч от твърдите, студени, индустриални градски пейзажи. Зеленото е най-спокойният цвят, който се използва в дизайна, за да допълва, подобрява и подхранва нашите умове и тела. Неговите тъмни нюанси се използват за осигуряване на лечебно, терапевтично и освежаващо действие на пространствата и продуктите, докато текстурните елементи, които репликират или наподобяват природата, осигуряват богато, снизходително усещане.

Не е случаен и избора за цвят на годината отново да е ‘‘Зеленото’’, но в по-тъмен нюанс, носещ спокойствие в забързаното ни ежедневие.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе